1 Mayıs 2008 Perşembe

‘Grand Theft Auto 4’ piyasaya çıktı



Dünyanın en çok satan bilgisayar oyunları arasında yer alan “GTA Grand Theft Auto” serisinin yeni versiyonu piyasaya çıktı. Bolca şiddet içeren bu oyun eleştirilere hedef olsa da bağımlıları mağazaların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Aksiyon filmlerini aratmayan şiddet dozu yüksek bilgisayar oyunu “GTA Grand Theft Auto” serisinin 4’üncüsü piyasada.

Dünyada 70 milyon adet satarak bir fenomene dönüşen serinin bu son versiyonunun da rekora koşması bekleniyor.

Oyun ABD’de bir çete için çalışan Doğu Avrupalı bir göçmenin işlediği suçlar etrafında gelişiyor. Oyuna yönelik yoğun ilgi gerçekçi olmasına bağlanıyor.

Bugün raflarda yerini alacak olan GTA 4’ün, geçtiğimiz sene piyasaya sürüldüğü ilk hafta 300 milyon dolarlık gelir getiren Halo 3’ü de geride bırakarak, video oyunları tarihinde satış rekoru kırması bekleniyor.

GTA 4’ün büyük başarısının temelinde, oyun üreticileri Take-Two Interactive Games ve Rockstar Games’in pazarlama stratejilerinin yattığı söyleniyor.

Associated Press ajansına oyunla ilgili açıklamada bulunan 1UP.com adlı oyun sitesi editörü Sam Kennedy, Rockstar’ın, “kontrolcü” davrandığını iddia ederken, şirketin, yayınladığı resmi fragmanlar dışında oyunla ilgili bilgi vermekten kaçınmasını eleştirdi.

Kennedy, Rockstar’ın merak uyandırarak ticari başarısını arttırmak istediğini söylese de, şirketin başkan yardımcısı ve GTA 4’ün yazarı Dan Houser, bunun bir pazarlama tekniğinden çok, oyunseverlere hazırlanmış tatlı bir sürpriz olduğunu söyledi.

Rockstar’ın GTA 4 reklam kampanyası kapsamında reklam panoları, otobüsler ve dev posterler kullanıldı. Video oyunları analistleri, GTA 4’ün kısıtlı reklam kampanyasına rağmen, piyasaya çıktığı ilk haftalarda 9 milyon adet satmasını, bu sayının yıl sonuna kadar 11 ila 13 milyon arasında olmasını bekliyor.

GTA, 2003 yılında William ve Josh Buckner adlı iki gencin oyundan etkilenerek işlediği cinayetle gündeme oturmuştu. Öldürülenlerin ailesi, Rockstar Games ve Take-Two Interactive şirketleriyle oyunun satıldığı Wal-Mart marketler zinciri ve PlayStation 2’nin üreticisi Sony Computer Entertainment’a 246 milyon dolarlık dava açmış, fakat dava düşmüştü.

Şiddet içerdiği için büyük eleştiri alan bu oyun, sadece yetişkinler için.

Hiç yorum yok: